Gott Nytt År

Årets sista och bästa playlist:

Le Tigre – I’m so excited
Leila K – Electric
Har Mar Superstar – Dui
Felix da Housecat – Ready 2 wear
Madonna – Hung up
Fannypack – Sugar Daddy
LCD soundsystem – Daft punk is playing at my house
Kim Wilde – Kids in America
Stereo total – Wir tanzen im 4-eck
The Go! Team – The power is on
Le Sport – Show me your penis
Pulp – Common people
Ladytron – Seventeen
X-ray spex – Oh bondage, up yours!
Tough alliance – Koka kola veins
Basement Jaxx – Oh, my gosh
Blondie – Heart of glass
The Cure – Friday I’m in love
Daphne & Celeste – U.G.L.Y
Cat 5 – Sexy
Mylo – Dr Pressure 


Felöversättningar

Något som kan störa mig något vansinnigt är felöversättningar av olika slag. Det förekommer ofta på billiga DVD-filmer som man tydligen inte lagt ner några större summor på att översätta korrekt. För det mesta är det bara störande men ibland blir det rätt kul;

"U2 is a great band"
Översattes till: Ni är också ett jättebra band
(Musikbyrån eller nåt liknande)

"I'll kick that door in if you give me some sugar..."
Översattes till: Jag sparkar in den om jag får socker
(Vänner, Rachel har låst ute Monica som står och bankar på deras
dörr när Joey lutar sig ut från sin lägenhetsdörr och säger detta)

"Then it's agreed. We'll do a hysterectomy on major Burns."
Översattes till: Då gör vi en hysterioperation på major Burns
(M.A.S.H)

– Aaah! I haven't got any parachute!
– Land on the barn!

Översattes till:
– Aaah! Jag har ingen fallskärm!
– Landa på barnen!
(Polisskolan 4)

– So James...
– Call me Jimmy!
– Oh well, Captain James Nielsen also has a nice ring to it.
Översattes till:
– Så James...
– Kalla mig Jimmy!
– Kapten James Nielsen har en fin ring också!
(Sunset Beach)


Det roligaste (om än så medvetna) språkfelet jag varit med om var nog ändå när min ex-pojkväns far pratade med en kollega i Lettland och svarade honom " Well that was not so jävla intressant". Jag har skrattat många gånger åt det.

En annan höjdare är när en bekant till mig var utomlands, någon kommer fram och vill låna pengar och han svarar "No way. I need my money, själv ja". Det är något som känns så genuint svenskt att avsluta en mening med "själv ja".

Sämre egenskaper

På senaste tiden har jag blivit medveten om några av mina dåliga egenskaper. Här listas tre av dem:

Otålig - När jag kommer på att jag ska göra/ köpa/ fixa något så vill jag göra det NU. Helst ska jag ha gjort det igår och får jag inte det jag vill ha på en gång så kan jag inte släppa det.

Oförmåga att släppa saker - Om jag väl börjar tänka på något har jag svårt att släppa det. Mina vänner får ofta bevittna detta när jag sitter på något fik och obsessar över saker alldeles för länge och för ofta. Är det något som oroar mig så grubblar jag mer än någonsin. Detta gör mig såklart också oerhört stressad.

Lättstressad - Har jag mycket saker att göra, oavsett om det ligger i en snar framtid eller långt borta, så blir jag hyperstressad. Och eftersom jag har så svårt att släppa saker så blir jag bara mer stressad. Allra mest stressad blir jag när det för stökigt hemma eller för mycket disk i diskhon. Bästa boten mot stressen brukar vara att skriva listor. Därför har jag alltid hundra påbörjade listor som ligger och skräpar i lägenheten.


Ingen av dessa egenskaper är särskilt bra i en jobbansökan, därför brukar jag ljuga rätt bra. I min ansökan har jag både tålamod och stresstålighet. Är jag på bra humör någon dag så kanske jag kan komma på tre av mina bättre egenskaper också.

Brun hårig sköterska

Jag skulle nog kunna kalla mig själv lite utav en språkpolis. Jag har absolut ingenting emot att man stavar ord på nya sätt eller tar in t.ex. engelska låneord. Ord som tacky, creepy och gitta är av mig flitigt använda. För det mesta använder jag mig av låneord när jag inte hittar något som är tillräckligt passande på svenska. Pappa (som förövrigt blir tokig på just den egenskapen hos mig) tyckte t.ex. att jag skulle byta ut tacky mot smaklös. Visst innebär det att vara smaklös om man är tacky men det innebär så mycket mer. Tacky är för mig "white trailer trash" -smaklöst. Kan någon nämna ett bra ord för det på svenska?

Jag skulle själv aldrig kunna stava "mig" som "mej" eller "juice" som "jos" men det är inte heller sånt som stör mig särskilt mycket. Med förändringar i samhället krävs förändringar i språket. Något som däremot stör mig är
särskrivningar och onödiga felstavningar. När till och med en svensklärare stavar "härmed" som "här med" och allmänt skriver som en kratta så kan jag inte låta bli att bli irriterad. Just det exemplet kanske inte var någon katastrof men det finns som bekant värre exempel. På en löpsedel från 1960-talet kan man läsa att alla Norrköpings kvinnor dödats i en bilkrock:

"Norrköpings kvinnor dödade i krock"

Vi får hoppas att Norrköpings kvinnoantal har ökat till det normala sedan dess.


Nu när jag har skrivit den här texten har jag säkert en hel rad grammatiska och språkliga fel, slå mig om så är fallet.

Fundrar

Sitter hemma hos mami och papi och funderar över framtiden. Papi är världens sötaste och letar både utbildningar och bostäder åt mig. Han verkar mer pepp än jag! Just nu lutar det åt att det blir flytt till Stockholm ändå, som jag varit inne på tidigare. Det konstiga är att medan jag förut ville plugga där bara för att komma härifrån så känner jag nu att det nästan skulle ta emot att flytta. Självklart skulle det kännas bra att se sig om lite mer men jag har ju ändå alla mina närmaste vänner här i Gävle. En bra sak med Stockholm skulle vara att jag får träffa Emilia, Kerstin och Mats oftare åtminstone.

Ingen som vill dela boende med mig och mina två katter? Ingen av oss bits.

Sötaste Kottarna

Sötaste Kottarna


Sötaste Monster

Sötaste Monster


Sötaste Pyret

pyret


Julen kan komma

granOperation julklappar är nu utförd. Nästintill. Väntar på lite beställningar och ska köpa mami och papis klappar bara. Och eftersom de troligtvis inte läser här kan jag berätta att det blir biobiljetter till dem och hela familjen, från mig och syster. På förslag finns Harry Potter och Narnia.

Hälften av julklapparna är köpte på nätet, känns så bekvämt att slippa gå ner på stan och köpa, dessutom har jag köpt de flesta från England så det känns lite roligare att det inte finns att få tag på här i stan.


Bästa jullåten always:
The Pouges feat. Kirsty McColl - Fairytale of New York


Förvirrad

Jag har kommit fram till att gymnasielärare nog inte är min grej riktigt. Så vad ska jag göra nu då? 3 år datavetenskap och ½ år på gymnasielärarprogrammet ger 2 ½ år till att disponera. På vad? Och vad ska jag göra fram tills dess?


Planen ser just nu ut såhär:

1. Läsa klart den här terminen på HiG
2. Anmäla mig till alfa-kassan och skaffa praktik inom något jag vill syssla med och kan tänka mig att plugga till. (Får ju som tur är högre alfa-kassa eftersom jag avslutat en eftergymnasial utbildning)
3. Bestämma mig för en utbildning och söka in till hösten och hoppas på att man kommer in.
4. Söka massor av jobb under tiden


Känner mig totalt omotiverad till att fullfölja resten av den här terminen men CSN-pengarna behövs. Att det ska vara så jäkla svårt att hitta ett jobb i det här landet.

Lyrisk

kjellvanderJag är kär. Jag är upp över öronen förälskad i Christian Kjellvander. En äkta ytlig tonårskärlek. Hans underbara röst fick mig att nästintill börja grina vid första tonen. Utan att överdriva var det nog än av de mäktigaste upplevelser jag varit med om. Det kanske säger mer om mig än om konserten. Jag fick i alla fall kryp i hela kroppen och ett sugande behov av MER. När det sedan var slut höll jag nästintill på att börja grina ännu mer! Kanske jag överdriver lite. Eller kanske inte.

Förutom att sjunga som en gud är han ju dessutom jävligt het.

Spelning i helgen

hello saferide
På Lördag ska jag gå på finaste spelningen! Christian Kjellvander och Hello Saferide på Heffaklumpen, Gävle teater. Även Danny G Wilson och Chikan,som jag aldrig tidigare har hört, ska spela. Jag ser verkligen fram emot den här konserten! Det är verkligen jättekul att det verkar börja hända saker på Heffaklumpen nu också! Ser ut som att det ska bli något nytt slags musiktillhåll i framtiden. Mycket intressant... Vi kan behöva en motsvarighet till Kungen här i Gävle.


Tejp, bubbel och glas

mjölk-bubbel
Idag har jag varit på utställning med MP1 på Borgarskolan (som jag har VFU hos). En utställning som heter "Tejp, bubbel och glas" som hålls på Konstcentrum i Gävle fram till 8 Januari, Marie Lindgren heter konstnären. Den var mycket intressant men jag tror att det hade varit mycket svårare att förstå meningen med den om man inte hade med sig en guide som vi hade.

Utställningen är, som man förstår av titeln, uppbuggd med glas och tejp och hela utställningen går att koppla till vatten på många vis. Hon har bl.a. satt upp de sötaste små ubåtarna i glas tillsammans med cyklop och simfötter på en a väggarna. Längst in i rummet kan man se att det sticker fram något luddigt moln, men går man lite närmare ser man att det är ett gigantiskt "moln" av tejp. Det ser ut ungefär som om du hade hällt ner en hel flaska badskum i badkaret...